Gifterringen på høyre hånd | Etter Bryllupet | Bryllupsforum

annonse-til-forumet-bryllupogfest2

Avatar

Registrér deg gjerne

sp_LogInOut Logg inn sp_Registration Registrér deg

Registrér deg | Glemt passordet?
Avansert søk

— Forum omfang —
— Match —

— Forum Valg —

Minimum søkeordlengde er 3 tegn - maksimum søkeordlengde er 84 tegn

sp_TopicIcon
Gifterringen på høyre hånd
Emne Rating: 0 Emne Rating: 0 Emne Rating: 0 Emne Rating: 0 Emne Rating: 0 Emne Rating: 0 (0 stemmer) 
7. oktober 2011
15:47
Avatar
PLATINUM-Medlem
Forum innlegg: 14664
Medlem siden
25. november 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

Har ofte tenkt over det at vi nordmenn har ringen på høyre hånd og ingen andre har det. Etter det jeg vet, så har alle andre land ringen på venstre hånd. Er det noen som vet hvorfor, eller tror noe om hvorfor vi har den på høyre hånd?

Hvorfor andre land har den på venstre, er etter det jeg forstår pga at det er hjertesiden og det føler jo jeg at må være det rette, men kan jo ikke sett den på venstre, når alle andre i dette landet går med den på høyre.

Noen som har noen glupe forslag her?

7. oktober 2011
19:09
Avatar
Medlem
Forum innlegg: 56
Medlem siden
23. oktober 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hvorfor folk i Norge har den på den høyre hånda vet jeg ikke, men vi fikk høre der vi kjøpte våre ringer at folk i Danmark også har det.

Jeg har hørt at man skal ha ringen på den venstre hånda fordi den høyre hånda for mange er den "møkkete" hånda (hvis man er høyrehendt i hvert fall). Vi skal ha ringen på den venstre hånda pga dette og fordi den venstre er på hjertesiden, som du sier. Da vi kjøpte ringene våre ble dette kommentert negativt av hu vi handla av, men jeg mener at dette er noe parene kan bestemme selv. Om folk vil følge tradisjonene eller ikke blir opp til hver enkelt mener jeg.

smile

7. oktober 2011
21:27
Avatar
PLATINUM-Medlem
Forum innlegg: 14664
Medlem siden
25. november 2008
sp_UserOfflineSmall Offline

ok, nå lærte jeg noe nytt, jeg trodde vi var de eneste som hadde den på høyre hånd.

Ja, det må jo være opp til hver enkelte, men samtidig så er det jo litt dumt å ha den på venstre, når alle andre har den på høyre.

Selv valgte jeg å ha frierringen på venstre, der har den alltid stått og vil alltid stå, så har gifteringen fått høyre siden det er det som er tradisjon her i landet.

11. oktober 2011
15:23
Avatar
Gullmedlem
Forum innlegg: 1429
Medlem siden
24. januar 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

"AnneK" wrote: Hvorfor folk i Norge har den på den høyre hånda vet jeg ikke, men vi fikk høre der vi kjøpte våre ringer at folk i Danmark også har det.

Jeg har hørt at man skal ha ringen på den venstre hånda fordi den høyre hånda for mange er den "møkkete" hånda (hvis man er høyrehendt i hvert fall). Vi skal ha ringen på den venstre hånda pga dette og fordi den venstre er på hjertesiden, som du sier. Da vi kjøpte ringene våre ble dette kommentert negativt av hu vi handla av, men jeg mener at dette er noe parene kan bestemme selv. Om folk vil følge tradisjonene eller ikke blir opp til hver enkelt mener jeg.

smile

Merkelig, for jeg har alltid lært at det er den vestre hånden som er den "møkkete hånden". Siden jeg selv er venstrehendt har jeg selv vært opptatt av dette, fordi verden generelt er tilrettelagt høyrehendte (og jeg skal faktisk skrive masteroppgave innen dette temaet). Venstrehendthet, eller det å bruke venstre hånd har generelt alltid vært tabu, det er først etter si, 40-årene, at venstrehånda har fått en mer likestilt plass i samfunnet. Som mange er kjent med fikk blant annet ikke venstrehendte lov til å skrive med venstre hånd;

Historically, the left side, and subsequently left-handedness, was considered negative in many cultures. The Latin word sinistra originally meant "left" but took on meanings of "evil" or "unlucky" by the Classical Latin era, and this double meaning survives in European derivatives of Latin, and in the English word "sinister". Alternatively, sinister comes from the Latin word sinus meaning "pocket": a traditional Roman toga had only one pocket, located on the left side. The right hand has historically been associated with skill: the Latin word for right-handed is dexter, as in "dexterity", meaning manual skill. Even the word "ambidexterity" reflects the bias. Its intended meaning is "skillful on both sides". However, since it keeps the Latin root dexter, which means "right", it ends up conveying the idea of being "right-handed at both sides". This bias is also apparent in the lesser-known antonym "ambisinistrous", which means "clumsy on both sides". In more technical contexts, "sinistral" may be used in place of "left-handed" and "sinistrality" in place of "left-handedness".

Det er jo grunnen til at man kaller venstrehendte for "skeivhendte", selv om det selvsagt impliserer at venstrehendte ikke skriver riktig, med den riktige hånda, men for oss venstrehånda blir jo det litt ironisk, siden høyrehendte er skeivhendte. wink

Uansett, i muslimske land, men generelt i midtøsten og deler av Asia skal man aldri hilse med venstre hånd, det blir sett på som uhøflig. Merket dette godt da jeg var i Tyrkia, Marokko, Tunisia osv.

Tatt fra wikipedia (orket ikke å finne noen bedre kilder):

På arabisk betød Jemen fra begynnelsen av høyre side eller høyre hånd. Når araberne nevner de fire himmelretninger begynner de med øst, der solen går opp, og det like naturlig som det i Europa er blitt naturlig å begynne oppramsingen med nesen mot nord. På denne måten har Jemen (som altså betyr «høyre [hånd]»), også fått betydningen sør. Eller, sier araberne, høyre hånd er mye finere en den venstre. Den venstre hånden kalles gjerne for «den skitne hånden», og antitetisk oppfattes motsatt hånd dermed som den velsignede, den lykkelige. Dermed har sntikkens grekerne oppfattet dette området - Arabia Yemen - som det lykkelige Arabia - Eudaimon Arabia - Arabia Felix. Egentlig betød det på arabisk bare det [høyre = ] sørlige Arabia.

Jeg leste et sted at grunnen til at man bærer ringen på høyre hånd kan være at vi avgir løftet med høyre hånd.

Stikk innom Til Bryllupet for stort utvalg i bryllupspynt!

Forumet tidssone: Europe/Oslo

Høyest antall samtidige brukere på forumet var 475

Pålogget nå:
21 Gjest(er)

Hvem er på denne siden nå:
1 Gjest(er)

0 aktive brukere siste 24 timer:

Toppliste innlegg:

Stavangerpar: 14664

eriksson: 7598

vanilla81: 4232

lindakbj: 4020

sizza87: 3278

Katrine: 3155

Jannicke: 2914

Medlemsstatistikk

Gjester: 2

Medlemmer: 9151

Moderatorer: 2

Administratorer: 2

Forumstatistikk

Grupper: 5

Forumer: 36

Emner: 11394

Innlegg: 176082

Innlegg med flest stjerner

 • I forum Kom i form til bryllupet!, emne Et mål langt i det fjerne.. av KatKirk (rangert 2 ganger with average rating of 4.00)
 • I forum DIY Bryllup - Kreativt Forum, emne Søstrene Grene in my heart!! (små blomstervaser) av Camomilita (rangert 2 ganger with average rating of 5.00)
 • I forum Alt annet om bryllupsplanlegging, emne feil i invitasjonene.. av Stian og Gitte (rangert 2 ganger with average rating of 5.00)
 • I forum Fortell om dagen, emne Kjære alle stressede bruder det går bra til slutt! av Gjest_M01 (rangert 2 ganger with average rating of 5.00)
 • I forum Tradisjoner Etikette, emne tale fra brud av eriksson (rangert 1 ganger with average rating of 3.00)
 • I forum Alt annet om bryllupsplanlegging, emne Save the date kort, når? av Endelig.2014 (rangert 1 ganger with average rating of 5.00)
 • I forum Må-Gjøres-Lister, emne Trones forsøk på kontroll.. av Trusa (rangert 1 ganger with average rating of 5.00)
 • I forum Må-Gjøres-Lister, emne Trones forsøk på kontroll.. av Stian og Gitte (rangert 1 ganger with average rating of 5.00)
 • I forum Må-Gjøres-Lister, emne Trones forsøk på kontroll.. av 220912 (rangert 1 ganger with average rating of 5.00)
 • I forum Må-Gjøres-Lister, emne Trones forsøk på kontroll.. av May-Lise :) (rangert 1 ganger with average rating of 5.00)
 • Skriv interessante innlegg for de som planlegger bryllup, da vil du kanskje se ditt innlegg i listen over!