Dekke bryllupsbordet

Det er som kjent mange måter å dekke bryllupsbord på, og variasjonene er ofte ut ifra hva som skal serveres, hvilken årstid, antall gjester osv. Men det er visse fastsatte normer som går igjen, og noen av dem kan du lese om her.

En bryllupsmiddag er ofte en svært stilfull middag, hvor også bordet skal gjenspeile den høytidelige anledningen. Det er derfor fint med nøytrale farger, og gjerne mye hvitt som grunnlag. En nystrøket duk, med hvite tallerkener og sølvbestikk gir et godt grunnlag. Noen få kontraster innimellom er selvfølgelig flott, og da kan gjerne brudebuketten benyttes som utgangspunt, med andre dekorasjoner og pynt ved siden av. (Se forskjellige typer bordpynt og dekorasjoner hos Til Bryllupet)

Bryllupsbordet har som alle andre dekkede bord, kuverter. En kuvert er alt det en gjest trenger for å kunne innta måltidet: Glass, bestikk, kuvertasjett og serviett. En kuvert bør være minst 50cm bred, litt avhengig av stolbredden. Men med rundt 50-60cm, bør det være en god nok avstand mellom gjestene.

Bestikk

Bestikket plasseres utenfra og innover mot dekketallerkenen i den rekkefølgen som det skal brukes. På høyresiden skal kniven ligge, og gaffelen på venstre. Knivbladet skal vende innover. Om det er slik at det kun benyttes gaffel eller skje, skal dette ligge på den siden til hånden som skal holde dem – det vil si på høyre side. Bestikk til desserten legges ovenfor tallerkenen med skjeens skaft til høyre og gaffelens skaft til venstre, slik at denne skal kunne gripes med venstre hånd.

Bestikket kan også dekkes på den tallerkenen hvor de skal brukes, men da gjerne ved at det er forhåndsdekket med f.eks. forretten når gjestene setter seg til bords. Det kan også byttes bestikk når det kommer en ny rett, for å unngå at det blir svært mye bestikk ved hver kuvert.

Tallerkener

En dekketallerken brukes i bunnen av oppsettet. Denne skal være størst. Har man ikke store dekketallerkner, går det jo an å bruke pene firkantede fliser. Disse kan males eller dekoreres ut ifra behov, og kan sette et ytterst personlig preg på bordet.

Til venstre for tallerken ligger en mindre brød-tallerken. Dette kalles kuvertasjetten, og på denne ligger gjerne servietten. Middagstallerkenen kan godt stå oppå dekketallerknen når gjestene ankommer, men den kan også settes på når det er tid for hovedretten.

Om forretten er for eksempel suppe, kan suppeskåler stå oppå middagstallerkenen, slik at det er 3 tallerkener pr. kuvert når gjestene setter seg til bords. Om det serveres flere retter som krever lik tallerken, skal tallerkenen alltid byttes ved ny rett. Kuvertasjetten fjernes før desserten serveres.

Når bordet dekkes, så pass på at det er like stor avstand mellom de forskjellige asjettene bortover ved kuvertene. Dette gjør sitt til for at bordet ser delikat og profesjonelt ut – og det tilogmed før maten er servert!

Her er en video over hvordan bestikket skal brukes (Engelsk)

Glassene

Når gjestene setter seg, skal glassene være plassert slik at de kan drikke av disse fra høyre mot venstre, etter når de forskjellige skal brukes. (I forhold til hva som blir servert). Om det skal serveres forskjellig drikke til de forskjellige rettene, skal man begynne med det ytterst til høyre. Vannglassene, som alltid skal stå ved hver kuvert, bør stå til høyre, eller litt bak til høyre. Vann skal alltid serveres der det også serveres rødvin. Så om deler av middagen blir servert med rødvin, husk på å ha godt fylte vannkaraffeler tilgjengelig, og som er nåelig fra hver 2-3 kuvert. Glassene er med på å sette et stilfullt preg på bordet, men for ikke å overdrive det hele, prøv å ikke sett mer enn maks 4 glass pr. kuvert.

Når ny kniv, nytt glass eller nye asjetter skal på, eller gammelt skal av bordet, skal dette som hovedregel alltid gjøres fra gjestens høyre side.
Når maten serveres, skal dette gjøres fra venstre side. Dette gjelder også for nye gafler som skal på bordet.

Kommentarer fra andre

  1. novemberbrud2011

    Jeg giftet meg i helgen, og hadde en utrolig suksess med å dekke bordene og lage dekorasjonene vi hadde i kirken og til festen selv. Fikk veldig mye skryt for dette, og anbefaler deg og gjøre det selv vist du liker å dille litt 🙂

  2. Jeg skal ordne alt av dekorasjoner og borddekking selv ( får hjelp av familien da), og må si jeg gleder meg veldig. Det er 4 mnd igjen og har allerede de fleste av planene klare.

  3. Jeg skal også ordne alt selv,gleder meg!:)

Om kommentarfeltet: Skriv gjerne en kommentar, men du sier dine egne ord, så vær snill og hjelpsom om du kan. Har du spørsmål som du trenger svar på, bør du heller skrive et innlegg i bryllupsforumet


Si din mening

*