God etikette som bryllupsgjest

Du har nettopp mottatt en invitasjon til en venns eller et familiemedlems bryllup. Hva er normen som bryllupsgjest? Her er en rask liste over god bryllupsetikette som gjest – så slipper du å lure på når, hvor og hvordan!

Svar på invitasjonen – så fort som mulig! – Ikke vent med å svare på invitasjonen til siste stund. Brudeparet, eller de som skal stå for bryllupet, må vite eksakt hvor mange som kommer, og helst så fort som mulig. Dette kan spare dem for tid og penger i forhold til catering, drikke og lokaler under bryllupsplanleggingen.

Derfor ser det både bra ut, og er samtidig ekstra hyggelig for brudeparet å få raskt svar på innbydelsene de har sendt ut.

Du skal heller ikke svare «Ja» på invitasjonen, og så ikke dukke opp i bryllupet. Hvis du må kansellere, skal du kontakte det kommende brudeparet umiddelbart – og samtidig la dem få vite grunnen til at du ikke kommer – om det er mulig. Det er ingen god etikette å avlyse å gjeste i et bryllup fordi en arbeidskollega har bedt deg på lunsj den samme dagen.

Bare de som er nevnt på invitasjonen skal delta i bryllupet. Hvis invitasjonen sier «Kari Nordmann & Gjest» så er det ok å ta med en gjest. Hvis invitasjonen ikke nevner «med familie» eller «og barn», så ikke anta at barna er automatisk invitert. Mange bryllupsfester er kun for voksne, eller for voksne og barna til den aller nærmeste familie av paret.

Når du nå er invitert i bryllupet, bør du gi en gave enten du går eller ikke. – Hvis du ikke kan delta, og da svarer nei på invitasjonen, kan du godt sende gaven eller gi den til et familiemedlem eller venner av paret. Om du synes det høres dyrt ut med gave, så ikke tenk at det er du som skal kjøpe hele sølvbestikket til 24 personer. Det holder med en liten gave med et kort som ønsker dem lykke til på den nye veien i livet.

Hvis du skal delta på bryllupsfesten og det blir servert alkohol – drikk med måte! – Dette er en spesiell dag for brudeparet. De bør ikke få stjålet oppmerksomheten fra gjester som blir beruset og høylytte.

Unngå å kle deg i hvitt eller for prangende. – Hvitt og elfenbenhvitt er forbeholdt bruden. Prøv i tillegg å unngå å ha på deg noe som du kunne kledd deg i for en hvilken som helst tur på byen. Det avgjørende er at du ikke bør avlede oppmerksomheten fra brudeparet. – Kanskje det står noe i invitasjonen om kleskoden?

Vær tidsnok! – Du bør ankomme vielsesstedet ca. 15-20 minutter for tidlig. Er du allikevel for sen, så gå forsiktig inn og lukk dørene lydløst. Sett deg så raskt helt bakerst i lokalet eller kirken. Kjenner du ikke personen som da sitter ved siden av deg, så gi et lite hviskende «beklager». Uten noe mer enn det.

Er du bedt i bryllupsfesten med middag for eksempel kl. 16.00, så møt der kl. 15.00, dersom du ikke får annen beskjed underveis. Det skal ikke virke som om du dukker opp i bryllupet kun for å kose deg med den gode maten og gratis vin. Du er der for å dele og å feire den spesielle dagen til brudeparet, sammen med de andre inviterte!

Det siste vi vil nevne er at det er en selvfølgelig å hilse brudeparet med et gratulerer på kirketrappen. I tillegg er det selvfølgelig stas for far og mor til både brud og brudgom at du også hilser på dem med et gratulerer.

More in Tips til forlovere
Sanger og taler i bryllup

For noen faller det lett å sette ordene ned på papiret, mens andre strever mer...

Close