Få forloveden involvert

Få forloveden involvert

Er din kommende ektemann litt for avslappet med hensyn til bryllupet og bryllupsplanlegging? Les 10 gode tips til hvordan han blir mer involvert!

Kjent for mange er vel dette:

Han har fridd, dere har valgt dato, dere har bestemt dere for å begynne planleggingen – og der stopper det.

Han virker svært lite interessert, mens du styrer og ordner alt du kan for å få ordnet de tusen tingene som må bli gjort før den store dagen.

Du gjør all research på diverse lokaler, brudekjole, kaker, fotograf og til og med klær til han, mens han bare sitter der og ser fryktelig avslappet ut.

Til og med litt for avslappet ut.

Det har ingenting å gjøre med at han ikke gleder seg til å gifte seg med deg, eller at han ikke tenker på bryllupet og bryllupsdagen i det hele tatt – men han får det til å se ut sånn.

Så, hva gjør du for å få samboeren interessert i planleggingen?

1. Gi han ansvar for de områdene du tror ville interessert han mest

– Velge fotograf / filmstudio som skal filme
– Finne eksempler til bryllupsreisen som han kan vise deg
– Leie store «vanskelige» ting som partytelt, transport, musikkanlegg, jukebox osv.
– Finne eksempler til DJ’er og band

Mens dette er eksempler som mest sannsynlig vil slå dårlig an som hans oppgaver:

– Hvilken glasur bryllupskaken skal ha
– Om dere skal ha takkegaver til gjestene, la han slippe å velge ut dette
– Hvilke type farger og hvilke blomster som skal pyntes med.

2. Hvis du ber om hjelp til å velge forhandlere, bordsettinger og invitasjons-fargevalg, så begrens valgene til noen få først

Hvis du vil ha hans mening om fotografer, invitasjoner, blomster eller kaker – begrens antall valg han må se igjennom til 2 og 3, kanskje 4. Med få valg er det lettere å slippe unna den overveldende følelsen han fort kan få – som resulterer i at ting blir «tullet bort». Og det er mye større sjans for at han også føler han gjør noe viktig – nemlig hjelper til med bryllupsplanleggingen.

Ofte så skal det jo ikke så mye til – det hjelper jo faktisk å vite at det fra mannens side ikke er 100% passivitet iallefall. Så selv om du gjør litt av arbeidet på forhånd, blir det mye enklere – og hyggeligere for begge – når han har mindre valg å forholde seg til. Han kan til og med komme til å føle seg viktig i bryllupsplanleggingen når han hjelper deg å ta valg!

Bare pass på så du ikke blir fristet av hvor morsomt det er å ta valg sammen, at du tvinger frem hans meninger om hvilken type smørkrem som bør være under glasuren på kakene! Da er det bedre å ta et litt dypt åndedrag, og heller ringe forloveren eller moren din!

3. Spør om hjelp – konkret og direkte

Få han til å forstå at hans meninger og inputs faktisk er viktige – og at du ikke kan klare oppgaven alene.

Gutter like å være «trengt». Ditt direkte spørsmål om hjelp kan være nok til å dra han ut av komfortsonen og over til ditt lag.

4. Prøv Direktør / Produksjons-stab – tilnærmingen

Hvis du tror at forloveden din egentlig har lyst til å hjelpe til, men rett og slett føler seg ukomfortabel med å leke «direktør» for bryllupet og bryllupsplanleggingen, så del ut produksjons-stab oppgaver. Få han til å foreta regningsbetalingene, hente mat eller dekoren, svippe innom postkontoret på vei hjem fra jobb, forhandle frem priser på tjenester dere trenger, sammenligne priser på nettet eller booke festlokale, kirke, fotograf, bilutleie osv.

Alt dette er oppgaver som vil lette skuldrene både dine og hans, og samtidig vil det frigi masse tid slik at du kan se på alt det estetiske sammen med venninner og forlover – nettopp det som du kanskje liker, men som han garantert ikke liker. Du slipper å føle at du herser, han slipper å føle seg ukomfortabel. Dere unngår også diskusjoner, og at du blir såret fordi du til slutt ikke tror han bryr seg om bryllupet like mye som deg!

5. Få tak i en kalender, og skriv opp delene av bryllupsplanleggingen sort på hvitt!

Få det skrevet ned, tydelig og klart!

Forloveden din vet sannsynligvis ikke så mye om hva som skjer under bryllupet, alt hva som skal til for å få det sånn det skal være, og hvor mye planlegging som egentlig skal til! Ofte så har han faktisk ikke peiling i det hele tatt – og er sjeleglad som har deg som har kontrollen!

Og når man ikke vet hvordan ting foregår, så spør man heller ikke i detalj hva som skal til. Detaljene er jo nettopp det han ikke kan noe om! Så få det ned på papir i detaljer, og vis han hva som faktisk må, skal og bør gjøres. Så fort han kommer seg over sjokket, vil dere begge to være i bedre stand til å identifisere de områdene han føler han kan være til hjelp med. Lag lister med de tingene som dere begge har blitt enige om dere skal gjøre, og gi den ene listen til han. Kryss de ut så snart de er blitt gjort, så skal du se han plutselig begynner å gjøre ting av seg selv ganske snart.

Selv om du (og de fleste andre kvinner) ser på organsiering og planlegging av bryllup med struktur. Vet gutter ofte knapt hva ordet struktur betyr. Før noen viser hvordan ting skal gjøres, så blir det fort litt her, og litt der, og så litt her igjen – og det er det ingen som blir motivert av – Gi han derfor en konkret liste, og vis han at når ting er gjort, så krysses de tydelig ut!

Om det ikke skulle hjelpe, så vil han iallefall være mye mer støttende når han ser alt hva du gjør, skal gjøre og har gjort! Og bare det kan jo være en trøst en gang i mellom!

6. Prøv å «bake inn» hans families tradisjoner inn i bryllupet

Hva gjorde foreldrene hans? Han blir kanskje overrasket over spørsmålet, men det kan veldig godt lede til noe verdifullt! Kanskje han spør foreldrene om deres bryllup, og får plutselig gode «egne» idéer til hva han gjerne vil gjøre – eller hvordan han har sett for seg ting. (Morens vaner og tradisjoner sitter fremdeles dypt i gutter selv om de er voksne, og det kan selvfølgelig brukes for alt det er verdt)

– Bare pass på at – når du smiler og ler over at dette tipset faktisk fungerer – så smil og le i det stille, og vis overhodet aldri at du smiler fordi du synes han er søt når han vil gjøre som mamma gjorde den gangen… Da har du ødelagt alt!

Se også gjennom familiealbumene til hans familie sammen. Er oldeforeldrene tyske, polske, amerikanske, italienske, asiatiske? Spør om han vil ha med noen tradisjoner fra familiens aller eldste kultur med i bryllupet!

7. Ikke ta han med i planleggingen DIN for tidlig!

Joda, dere kan absolutt spare tusenvis av kroner på å være ute 18 måneder tidligere enn alle andre, men husk at bryllupet deres antakelig ikke vil bli «virkelighet» inni hodet til din forlovede før det nærmer seg litt mer. Forvent at han hopper inn og begynner å gjøre sitt rundt 6 måneder før bryllupet, og når det er rundt en måned igjen, kan det faktisk hende han begynner å gå rundt seg selv på grunn av alt som faktisk skal gjøres. Det blir som oftest gjort også – og hvis du ser det glipper litt, har du jo full rett til å hoppe etter og redde det du føler du må.

8. Snakk om andre ting også – ved siden av bryllup og bryllupsplanlegging!

Bruk litt tid sammen bare dere to, og snakk om alt annet enn bryllupsplanlegging en gang i mellom. Prøv da å høres så naturlig som mulig ut, og ikke bli irritert fordi han faktisk ikke vinkler samtalen over på bryllupet. Og når han ikke vinkler samtalen over på bryllupet, så ikke gjør det du heller. La han få lov å fortelle om han nye fyren på jobben og om den nye bilen til Karl, og om at Playstation 3 er på tilbud på OBS!.

Hvis du absolutt ikke klarer en hel helg uten bryllupsplanlegging, så gjør noe spontant sammen som får dere til å tenke på det som førte til at dere nå faktisk skal gifte dere!

9. Pass på at du snakker direkte, og ikke har skjulte meninger bak det du sier

Gi han en pause, og la han få den pausen. Han er glad for at dere skal gifte dere, og han tenker også på det når han er på jobb eller sammen med kamerater – eller sammen med deg! Men om du hele tiden ber om hans meninger for å presse på litt bryllupsplanlegging, så ødelegger du bare. Om du har gitt han en spesiell oppgave som han skal ta seg av, så ikke fly etter konstant og be han endre det «slik eller slik». La forloveden din føle at han mestrer det også, selv om han jo vet at du er så mye bedre på det her med planlegging og bryllup.

10. Husk at menn blir bryllupseksperter etter å først ha deltatt i sitt eget

Det er ganske store sjanser for at mannen i ditt liv åpner øynene for hvor flott bryllupet er og skal bli, i det han ser det ferdigpyntede bordet kvelden i forveien – eller kanskje så sent som når han ser deg komme nedover midtgangen i kirken i fullt brudeutstyr. For alltid etter dette vil han helt garantert utforske bryllupet til kameratene sine med et trent øye. Da vet han nemlig hvordan det skal være! (Og unnskyldningen for at han vil dra i flere bryllup, er antakelig at han synes det er så god mat, gratis drikke eller noe annet mandig. – Selv om du nå kan vite at grunnen til at han vil dra er fordi han faktisk synes det er koselig, og vet nøyaktig hva som ligger bak det hele.

Så hold han oppdatert, og regn med at han gjerne blir med på en ordentlig selvplanlagt fest på 10 års jubileumet litt lenger frem i livet. Uansett, det er vel 10 års jubileumet som er den festen som det virkelig er flott å få med seg! Er det ikke?

Om kommentarfeltet: Skriv gjerne en kommentar, men du sier dine egne ord, så vær snill og hjelpsom om du kan. Har du spørsmål som du trenger svar på, bør du heller skrive et innlegg i bryllupsforumet


Si din mening

*

More in Praktisk å vite
Følge et bryllupsbudsjett

Mye skal handles inn, og da flyr pengene fort - les her hvordan dere enkelt...

Close