Fantastiske Praha

En av de flotteste gavene vi fikk til vårt bryllup var en tur til Praha. Våre foreldre mente man måtte ta bryllupsreisen med det samme, ellers kom det aldri til å bli noe av. Vi fikk derfor to billetter til Praha, med to overnattinger på hotell.

Grunnen til at de hadde valgt Praha som reisemål var at de hadde hørt så mye  positivt fra venner og bekjente som hadde besøk Tsjekkias hovedstad. Vi hadde også hørt mye positivt, men hadde ingen formening om hvordan oppholdet kom til å bli. Da vi ankom Gardermoen om morgenen kjøpte vi oss derfor en reiseplanlegger og brukte ventetiden til å lese oss opp på hva byen hadde å tilby. Våre forventninger ble fort ganske høye, og vi ble ikke skuffet!

Vi hadde vært på flyplassen i Praha  tidligere, i forbindelse med en mellomlanding på en tur til Roma, og kjente oss derfor fort igjen. Vi hentet bagasjen og i ankomsthallen ventet en transfer-sjåfør som skulle kjøre oss til hotellet. Totalt var vi tre par som ble stuet inn i bilen til denne mannen, og en tur som vanligvis skulle tatt en halvtime, men som tok veldig mye lenger tid, var i gang. Vi hadde hørt mye om hvor flott det var i Praha av venner og kjente som hadde besøkt den tsjekkiske hovedstaden. Vi skjønte etter hvert at sjåføren ikke visste hvor vårt hotell lå, og da vi passerte det samme gatekrysset for tredje gang begynte vi å bli skeptiske til om vi i det hele tatt kom til å finne frem. Etter to timer og en del telefonsamtaler på tsjekkisk fant han imidlertid frem, og vi konstaterte at hotellet lå midt i smørøyet.

Vi sjekket inn på Hotell City Inn som ligger en kort spasertur fra det berømte rådhuset i sentrum av byen. Hotellet var enkelt, men koselig, og romstandarden var helt grei. Ettersom vi hadde sittet så lenge i bil var det like greit å hive seg ut i den store byen og se hva den hadde å tilby.

Det var enkelt og fort gjort å  finne det berømte rådhuset, tett omkranset av turister med kameraer som kikket utålmodig på den gamle astronomiske klokken i påvente av den lille oppvisningen figurene gjør hver hele time. For oss var det imidlertid sulten som tok mest oppmerksomhet, og vi fant oss en plass på en uterestaurant rett ved. Det var veldig hyggelig å sitter der og observere alle turistene som hastet forbi i søket etter nye opplevelser. Vi skjønte imidlertid fort at vi hadde plassert oss midt i turistfella da menyen kom og prisene over hodet ikke stemte med indikasjonene var reiseparløren. Leksen var derfor lært, og vi skjønte fort at dersom man skulle oppleve de gode tsjekkiske prisene måtte man holde seg utenfor turistmassene.

Turen gikk videre rundt i byen som viste oss flotte bygninger, skyhøye spir og en utrolig atmosfære. Når man går rundt i sentrum er det lite som tyder på at dette en gang har vært en grå og sliten by under et kommunistisk styre. Byggene i sentrum er fargerike og vakre, men reiser man litt utenfor bykjernen oppdager man fort at den flotte fasaden kun er gjeldene i turistområdene.

I sentrum finner man flotte handlegater og kjøpesentre, finurlig blandet med gammel arkitektur og severdigheter. Man kan handle i de kjente motebutikkene som man finner over alt, hvor prisene er omtrent de samme som i Norge, eller man kan lete etter kupp i de lokale tsjekkiske kjedene og småbutikkene. Smågatene er fulle av små butikker som selger krystall, smykker og de typiske suvernirene man finner i de fleste land man besøker.

Den kvelden fant vi en restaurant i nærheten av hotellet og innså raskt at prisene var en helt annen der enn den vi opplevde til lunsj. Til middag spiste vi to store porsjoner grillspyd av svin, med bakte poteter og grønnsaker ved siden, til den totale, nette sum av 170 norske kroner.

Dagen etter bar det av sted til Praha slott, via Karlsbroen. Tidlig om morgenen er det ikke så mange som oppholder seg på broen, og man kan nyte de flotte statuene som ligger langs hele broen i fred og ro. Utallige trappetrinn senere befinner man seg ved slottet, og man kan skue utover de flotte røde takene som preger  Praha. Derfra kan man se at det begynner å bli folksomt på Karlsbroen, hvor turistene snegler seg frem mellom selgere og malere.Vel inne i slottet er det mye å se på. Praha slott er et stor kompleks, bestående av en katedral, museer og andre bygninger. Man kan bruke nesten hele dagen inne i dette komplekset som byr på opplevelser for de fleste personligheter.

Etter en lang dag i varmen var det godt med middag, som vi tok på samme restaurant som dagen før. Matopplevelsen var fantastisk, og servicen var det heller ingen ting å si på. Vi fant vårt nye favorittøl i Urquell, og også denne fikk man for en billig penge.

Vi hadde bare to dager i denne byen, og det var mye vi ikke fikk sett. Blant annet har vi store planer om å besøke den jødiske kirkegården ved en senere anledning. For vi skal tilbake, en eller annen gang. Byen har gitt oss mersmak, og vi er klare for å oppleve stemningen på nytt. Med gode minner og ikke minst utallige bilder å se gjennom er vi fornøyd med turen. Det var kanskje ikke den mest rolige bryllupsreisen man kunne oppleve, men romantikken hadde godt med grobunn i en by som er full av liv og forelskede par, hånd i hånd. Dersom man ikke ønsker å tilbringe late dager på stranden, men vil oppleve nye ting sammen, er dette en tier på skalaen over en perfekt bryllupsreise.