Tips til bryllupsmaten

Hvilken type mat som blir servert kommer også an på hvilken setting dere velger. Et tradisjonelt og veldig formelt bryllup serverer heller den tradisjonsrike 3 retter’n, mens det litt mer uformelle bryllupet gjerne serverer fingermat som for eksempel en innholdsrik tapasmeny. Skal bryllupet holdes utendørs er det ingenting i veien for å diske opp med noen lekre grillretter, tilberedt av en flink kokk.

Mye blir også bestemt ut ifra hvor bryllupet holdes. Har dere leid en sal på et hotell hører det nok også til å bestille maten herfra. Da er det litt mer forutbestemt hva bryllupsbordet vil inneholde, samtidig som det gjerne finnes begrensninger på valgmulighetene. Det er selvfølgelig lov å komme med ønsker til kokken, men det bør avklares tidlig, slik at kokken selv kan komme med ønsker til hva han vil lage. Kokken står jo tross alt ansvarlig for at brudeparet og gjestene blir gode og mette av god mat. Dermed ligger det fort i kortene at han ønsker å lage noe han vet han er flink på.

Bryllupsbordet er en av de mest sentrale delene av bryllupsfesten. Her skal dere jo sitte sammen med gjestene utover kvelden, og de timene med minner som blir skapt her, har god forbindelse med maten som blir servert. Derfor er det viktig at budsjettposten for maten er såpass stor at gjestene er sikre på å bli mette. Noe annet kan fort bli pinlig!

Om dere har valgt en type mat hvor gjestene forsyner seg selv flere ganger, som gjerne gjelder for type tapas-retter, er det lurt å instruere servitører om fylle på når skålene nærmer seg tomme. På denne måten slipper dere å ha femti gjester som hele tiden går fra bordet for å forsyne seg med mer, og bryllupsbordet blir igjen veldig sentralt og sosialt.

Om det er lenge mellom selve vielsen og bryllupsfesten, blir gjester fort sultne. Selv om det er blitt mer og mer vanlig for gjester å svippe innom Statoil på vei til bryllupsfesten for en «ventepølse», så kan jo et godt alternativ være å tilby en rask type snacks før selve middagen. Gjør i såfall gjestene oppmerksomme på dette før bryllupsdagen! Det kan også hjelpe på å ha fremme litt fersk frukt, gjerne oppskåret i små biter, eller noen skåler med nøtter og rosiner om middagen lar vente litt på seg.

Desserten er vel noe de fleste, både brudeparet og gjestene, gleder seg ekstra mye til. Is, sjokolade, bær, karamellpuddinger eller andre sukkerholdige retter, gjør ofte sitt til for at et svært vellykket bryllupsmåltid blir enda mer vellykket. Ber dere kokken om å legge litt ekstra tanke på desserten, blir dette som den berømte prikken over i’en, og det er jo alltid sånn at den siste opplevelsen blir i minnet lengst. Dette gjelder også når det er snakk om mat!

Når oldemor og grandtantene har vendt nesen hjemover, og kanskje et par timer til etter det, kan det være på tide å ta en stikkprøve blant de gjenværende gjestene. Er de sultne igjen? Frem med nattmaten!

Ikke alle legger opp til dette selvfølgelig, men har dere bestemt dere for nattmat,  og toastmaster har sagt noen ord om det på forhånd, er det dårlig gjort å snyte gjestene for denne opplevelsen. Etter noen vinglass under middagen, med litt portvin under desserten, med påfølgende dansing og sjampagne, hvorpå det er enda litt mer vin og enda litt mer dansing, så ville de fleste gjester (og dere selv) helt sikkert satt pris på en perfekt tilbedredt grillpølse i brød, med sprøstekt løk og ketchup – bare sånn for å avslutte det hele på en morsom og folkelig måte!

Om kommentarfeltet: Skriv gjerne en kommentar, men du sier dine egne ord, så vær snill og hjelpsom om du kan. Har du spørsmål som du trenger svar på, bør du heller skrive et innlegg i bryllupsforumet


Si din mening

*

More in Andre gode tips
Bevare bryllupsminnene

Det finnes noen gode tips som gjør at dere som nygifte, kan beholde minnene fra...

Close